Olej z nasion czarnej porzeczki 100 ml

Dostępność: duża ilość
Cena: 38,00 zł 38.00
ilość szt.
Zyskujesz 38 pkt [?]

Opis

Olej z nasion z czarnej porzeczki jest najcenniejszy spośród olei nierafinowanych ze względu na zawarte w nim kwasy tłuszczowe z serii Omega-3 (ALA) i Omega-6 (LA i GLA) w stosunku optymalnym (1/5) dla naszego organizmu. Olej uzyskiwany jest w procesie tłoczenia na zimno nasion Ribes Nigrum. Obok oleju z wiesiołka i ogórecznika należy do „wielkiej trójki” olejów o bardzo wysokiej zawartości biologicznie czynnych NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Atutem owoców czarnej porzeczki jest duża zawartość witaminy C. Istotny jest również fakt, że znajdują się w nich duże ilości rutyny (witamina P), która nie tylko wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, ale również zwiększa przyswajalność witaminy C.

Składniki aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy – Omega-6 (> 40%), alfa-linolenowy – Omega-3 (10–20%), gamma-linolenowy (13–15%), palmitynowy, stearynowy, stearydynowy (2–3%); fitosterole; witaminy C, E, D, K, PP.

Właściwości: rozpuszczalny w tłuszczach, ciężar właściwy ok. 0,90 g/ml.

Działanie:

  • odżywia i regeneruje,
  • działa przeciwstarzeniowo,
  • reguluje krążenie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne,
  • wspomaga leczenie trądziku,
  • poprawia koloryt skóry,
  • odbudowuje barierę lipidową naskórka,
  • wzmacnia strukturę włosów oraz paznokci.

Przeznaczenie i stosowanie: 5–20% w kosmetykach do cery suchej, dojrzałej, zniszczonej, łuszczącej się i trądzikowej oraz w produktach do pielęgnacji ciała, włosów i paznokci. Produkt można stosować bezpośrednio na skórę po uprzednim sprawdzeniu, czy olej nie wywołuje reakcji uczuleniowej.

Olej z nasion czarnej porzeczki można stosować jako:

  • samodzielny preparat pielęgnacyjny – delikatnie wmasowywać kilka kropel na oczyszczoną skórę do momentu całkowitego wchłonięcia,
  • dodatek do kosmetyków (w kremach, balsamach nawilżających i łagodzących do cery dojrzałej oraz w produktach dla dzieci) w stężeniu 5–15%,
  • pielęgnacyjny olejek do twarzy w rozcieńczeniu do 20% z innymi olejami,
  • gojący i przeciwzapalny kompres stosowany po opalaniu, na drobne skaleczenia, obtarcia, po ukąszeniu owadów, na wypryski, alergiczne wysypki,
  • faza tłuszczowa w recepturach kosmetycznych,
  • dodatek do masek nakładanych na skórę głowy lub włosy.

Przechowywanie: przechowywać w lodówce. Chronić przed światłem.

Informacje dodatkowe:

Kwas gamma-linolenowy (GLA) wchodzi w skład fosfolipidów budujących błony komórkowe i ułatwia transport substancji odżywczych. Jest elementem budulcowym składników cementu międzykomórkowego i wzmacnia barierę lipidową naskórka. Wpływa korzystnie na krążenie krwi w skórze, odżywia, dotlenienia i usuwa toksyny, co poprawia strukturę, wygląd i koloryt skóry. Chroni skórę przed infekcjami, przeciwdziała alergii, likwiduje stany zapalne i spowalnia starzenie się skóry. Wraz z innymi nienasyconymi i nasyconymi kwasami tłuszczowymi działa bakterio- i grzybostatycznie, przywracając prawidłowy skład flory bakteryjnej skóry.

Kwas gamma-linolenowy (ALA) ma ogromne znaczenie dla skóry. Zdolność organizmu do jego wytwarzania jest ograniczona, a z wiekiem maleje. Zaaplikowany bezpośrednio na skórę z łatwością przenika w jej głąb, gdzie zostaje przekształcony m.in. w substancje biologiczne, które działają regulująco, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i ochronnie oraz przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Pojemność: 100 ml.

Składniki/Ingredients: Ribes Nigrum (Blackcurrant) Seeds Oil.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl